Gutt på båt
Foto: iStock

Hvorfor forsikre båten?

I Norge er det ikke lovpålagt med forsikring på båt. Skulle du imidlertid velge å droppe forsikring på båten din kan du i verste fall risikere store erstatningskrav rettet mot deg. 

Publisert: 13.04.2018 - Oppdatert: 23.03.2021

Ansvar

- Det mange kanskje ikke tenker over er at man selv kan bli stående som ansvarlig for skader som man med egen båt påfører andres båter - eller enda verre; mennesker. Her kan det fort bli snakk om veldig store erstatningssummer. Det er derfor det kan være lurt å ha ansvarsforsikring på båt, forteller skadebehandler i Knif Trygghet, John Fagerli. 

Brann og tyveri

Kjøper du ansvarsforsikring på båt i Knif Trygghet, følger det også med forsikring mot brann og tyveri. – Det vi ser oftest er tyveri av utenbordsmotorer og hekkaggregater, sier John Fagerli.  

Her er 3 råd fra John for å sikre seg mot tyveri av båt og motor:

  • Ved opplag på båthenger bør både båt og tilhenger sikres med kraftig kjetting og/eller tilhengerlås. Ellers er det lett å stjele både båt og henger. (Husk at tilhenger må forsikres separat for å være dekket mot tyveri eller andre skader.)
  • Merk båt og motor med Securmark (tyverimerking)
  • Gjenfinningsutstyr øker muligheten for å finne båten etter tyveri.

Husk også å ha brannslukningsapparat om bord i båten. Dette skal være i god stand og lett tilgjengelig.

Kasko

Kjører du på en annen båt, et skjær, en brygge eller får annen skade på båten som skyldes en plutselig, tilfeldig ytre årsak er det bare en kaskoforsikring som kan gi deg erstatning for skadene på båten, slep inn til land og transport til verksted. Kaskoforsikring dekker også kantring og synking. 

Vedlikehold og tilsyn

I forsikringsvilkårene finnes det noe som heter sikkerhetsforskrifter som du forplikter deg til å følge når du har kjøpt en forsikring. Et eksempel på dette er: «Under opplag skal båten til enhver tid være forsvarlig oppstøttet og tildekket» - Vi ser en del skader på båter om våren som kunne ha vært unngått ved bedre tilsyn og vedlikehold i løpet av vinteren, sier John Fagerli. Han oppfordrer til å holde tilsyn med båten både under vinteropplag og i sommerhalvåret. - Selvlensende båter kan fort bli selvsynkende dersom det kommer mye nedbør samtidig som blader, tau, svamp e.l. tetter dreneringen. Gå nøye over båten hver vår og bytt ut deler som har rustet eller korrodert. Har du hekkaggregat må belgen sjekkes nøye. Levetid er mellom 1 – 5 år, avhengig av produsent. Sprekker belgen, synker båten. 

 

For fullstendig oversikt over dekningsomfang, egenandeler og begrensninger henviser vi til forsikringsvilkåret.